Getuigenis: “Als ik vragen heb, bel ik naar onze coach Eef”

16/06/2021

Tim is sinds begin dit jaar lid van bijstandsorganisatie Zoom vzw. Zijn vader Guido en zijn moeder Kaat zijn de bewindvoerders en Guido beheert Tims persoonsvolgend budget (PVB). “We wisten niet goed wat we met ons gewijzigde budget moesten doen en waren bang dat als we niet snel genoeg het correct inzetten, we het kwijt zouden raken”, vertelt Guido. “Daarom hebben we een beroep gedaan op Zoom vzw.”

Tim heeft downsyndroom en spastische tetraplegie met ergere symptomen aan de rechter lichaamshelft en gaat op weekdagen naar dagcentrum De Zonnebloemen in Deurne. Begin dit jaar kreeg Tim zijn budgetverhoging na jaren op een wachtlijst te hebben gestaan. Toen werd vanuit Tims voorziening aangeraden contact op te nemen met een bijstandsorganisatie, zoals Zoom vzw.

Aanbeveling

Bert Goossens is de coördinator van Zoom vzw en hij ging afgelopen februari voor het eerst langs bij Guido samen met coach Eef Bellon. “Eef heeft me al geholpen bij problemen met de cashwerking, uitbetaling van het vrij besteedbaar deel, hoe je facturen moet verwerken, enzovoort”, zegt Guido. “Je krijgt ook steeds snel antwoord op je vragen en alles gaat vlot bij Zoom. Ik zou het zeker aanbevelen. Als ik vragen heb, dan bel ik naar Eef. Ik kan altijd bij haar terecht om zaken te vragen of af te toetsen.”

Dankbaar voor budget

Bij de opstart van het budget waren er wat problemen met het VAPH. Formulieren invullen in de applicatie lukte niet, waardoor de opstart uiteindelijk op papier moest gebeuren. Dat leidde tot veel tijdsverlies. Daarna werd het gezin verteld dat het te laat was met het aanvragen van het vrij besteedbaar deel, maar dat kwam door de eerdere problemen. “Alles werd uiteindelijk heel goed rechtgezet. We zijn dan ook erg dankbaar voor het budget”, vertelt Guido.

Coronamaatregelen

Het moeilijkste aan het hebben van een budget is volgens het gezin de beperkingen die corona met zich meebrengt. “Tim was al een paar keer op kortverblijf geweest in Monnikenheide in Zoersel en wij waren van plan hem ook regelmatig op weekend of kortverblijf te laten gaan naar De Lelie, deel van de overkoepelende organisatie De Vijver. Maar daar stak corona een stokje voor, doordat hij bijvoorbeeld na zo’n weekend of kortverblijf mogelijks in quarantaine zou moeten gaan vooraleer terug te kunnen keren naar De Zonnebloemen”, zegt Guido. Al is er veel begrip voor de gang van zaken in de voorzieningen. “Er wordt heel correct gecommuniceerd over de maatregelen, zowel naar de cliënten als naar de ouders toe.”

 

Volgend bericht

Vorig bericht

Recente berichten

Uitvoering van het VAPH na oordeel van Raad van State

Nadat de Raad van State geoordeeld heeft dat het VAPH de herziening (van de indeling van 12 budgetcategorieën PVB naar 24 budgetcategorieën) moest terugdraaien is nu duidelijk hoe het VAPH dit gaat uitvoeren. Deze uitspraak heeft voor veel budgethouders gevolgen, het VAPH zal je hierover informeren, maar wij staan ook voor je klaar!

Kilometervergoeding voor vrijwilligers gewijzigd

De kilometervergoeding voor auto, moto en bromfiets wordt sinds 2023 elk kwartaal geïndexeerd. Per 1 april 2024 is dit gewijzigd naar €0,4265 per km.

Dienstencheques aangekocht met PVB/PAB niet aftrekken van belastingen

Let bij het invullen van je belastingaangifte op dat je de dienstencheques die je aankoopt met je PVB of PAB, niet mag aftrekken van de belastingen. Want dat komt neer op dubbele subsidie en dat mag niet.

Verslag Denkdag Welbevinden en bescherming bij handicap

Voor de Denkdag op zaterdag 20 januari sloegen FOVIG, Trefpunt Stan en Zoom vzw de handen ineen met een belangrijke missie: samen met professionals en ervaringsdeskundigen nadenken over welbevinden en bescherming bij handicap.