Meelopen met onze coach Wendy - wat doet een coach zo op een dag?

7/10/2024

Voor een blik in wat onze coaches doen: een kort verslag van een doorsnee dag!

Als communicatiemedewerker ben ik wel benieuwd naar een dag uit de werkweek van mijn collega's, de coaches die dag in, dag uit, onze leden bijstaan bij alles wat ze tegenkomen rondom hun budget. Ik sluit aan bij een alledaags bezoek, een budgethouder die al langer lid is bij ons, waar vooral lopende zaken opgevolgd moeten worden. We schuiven aan aan tafel, en na een kort gesprek komen de eerste enveloppen op tafel. Er zijn sinds het laatste bezoek geen grote veranderingen geweest, maar toch overlopen Wendy en de familie de facturen met de nodige aandacht: er wil nog wel eens iets te veel op staan, en het beschikbare budget moet natuurlijk zo goed mogelijk ingezet kunnen worden.

We wisselen wat af tussen enerzijds het overlopen van de praktische zaken - welke facturen zijn al behandeld, welke moeten nog betaald - met aandacht voor de kwaliteit van de zorg. Een dagcentrum wat in de laatste jaren gegroeid is in omvang, wat doet dat met de beleving van de budgethouder? Gaat de kwaliteit mee, of speelt er een risico dat er juist minder aandacht is voor het individu? En dan weer praktisch, de glazenwasser die graag elke 3 weken langskomt, terwijl iets minder vaak beter in het budget zou passen. Daar wordt snel een oplossing - met een knipoog - voor gevonden: "Ik zeg volgende keer wel dat het van Wendy niet mag!"

Er blijken wat uitbetalingen van vergoedingen en kilometers door elkaar te lopen: maar onderaan de streep klopt het gelukkig nog wel. Maar het wijst er wel op dat de budgetbesteding en de opvolging ervan altijd een extra paar ogen kan gebruiken. Een geluk dat onze coaches precies daarvoor elke dag weer de baan op gaan. De rest van het bezoek gaat precies zo door: We kijken wat Wendy kan betekenen - er stond misschien nog een oude zoekvraag naar een assistent open, waar nu plotseling antwoord op kwam, maar die mag geklasseerd - terwijl ik kennismaak met de honden en bijleer over hoe groot eieren van struisvogels zijn, en hoe zorgzaam de struisvogels blijken te zijn als het hele dagcentrum langskomt voor een barbecue. We sluiten af door nog eens een volgend bezoek vast te leggen, over een maand staat Wendy er weer!

En is dit nu een doorsnee huisbezoek? Ook weer niet, want een voor Wendy belangrijk - en leuk! - onderdeel van de job is ook het opstarten van nieuwe budgetten. Waar in de regio is nog plaats vrij, en wat is een gepaste oplossing voor de budgethouder? Hoe kunnen we samen het budget zo inzetten, met passen en meten, dat we het beste eruit halen? Voor vandaag staat er nog een tweede bezoek op de planning, en een nieuwe opstart staat volgende week wel weer op de planning, en op de achtergrond staan er ook zo 6 budgethouders scherp op het netvlies waar ze uitkijkt voor een goede plek in een voorziening. Maar nu eerst eens wat eten!

Klinkt dit interessant, en kom jij team ZOOM versterken? We zijn nu op zoek naar twee nieuwe collega's, voor onze leden in de Kempen en in het Hageland.

Volgend bericht

Recente berichten

Meelopen met onze coach Wendy - wat doet een coach zo op een dag?

Voor een blik in wat onze coaches doen: een kort verslag van een doorsnee dag!

21 november: webinar vrijwilligers en bijklussen

Heb je vragen over vrijwilligers inzetten of bijklussen? Schrijf je dan gratis in voor ons webinar

Hoeveel zit er nog in jouw budget van 2024?

Als het einde van het jaar in zicht komt is het als budgethouder van een PAB of PVB steeds belangrijk om goed te kijken hoe je de laatste maanden zo goed mogelijk invult.

Teamdag

Op 16 september waren we voor één dag niet bereikbaar: we hadden een teamdag in Gent!