Getuigenis: “Een grote dankjewel aan alle Zoom-coaches”
Filip is 27 jaar, heeft een handicap en een persoonsvolgend budget. Hij is rolstoelgebonden, maar dat houdt hem niet tegen om G-karate te beoefenen. De karateka nam in april nog de bronzen medaille mee naar huis van het wereldkampioenschap. “De moed en het doorzettingsvermogen ten huize Billen leverden al mooie resultaten op”, zegt mama Anita.
Filip heeft het syndroom van Aicardi-Goutières ADAR1-gengerelateerde interferonopathie. Hij heeft een fysieke beperking gepaard gaande met afasie, een spraakstoornis. Zijn mama Anita staat Filip bij in alle aspecten van het beheer van zijn persoonsvolgend budget (PVB) met de hulp van Zoom vzw. “Als mama van Filip en beheerder van zijn PVB is het soms moeilijk om de juiste wegen te bewandelen bij het opstarten van zo’n budget”, zegt Anita.
Filip is tot zijn 21 jaar naar school geweest, maar vanaf zijn achttiende verjaardag diende Anita jaarlijks een aanvraag in om een PVB te kunnen krijgen. Als Filip zijn schoolloopbaan afwerkte, kon hij onmiddellijk terecht in een dagcentrum. “Maar een verplaatsing van honderd kilometer per dag en de tijd die we zo verspilden, maakte dat veel te zwaar. Dossier na dossier werd ingediend en na zes jaar viel er plots een budget uit de lucht!”
Zoom komt in beeld
“Bij het toewijzen van het PVB in 2017 waren wij een beetje overdonderd door de administratieve rompslomp. Daarbij kwam ook de druk van het VAPH, want je krijgt op dat moment drie maanden de tijd om het budget op te starten. Veel tijd was er dus niet om de juiste beslissingen te nemen. Natuurlijk ben ik niet bij de pakken blijven zitten en heeft mijn online speurwerk me gebracht bij bijstandsorganisatie Zoom vzw.”
"Jaarlijks buigen we ons over het te besteden budget"
Binnen de week werd een afspraak vastgelegd met coach Bert Goossens. “Bert is een fantastisch persoon met een luisterend oor. Hij stond steeds klaar om bij te springen waar nodig. En hoera, een grote dankjewel aan alle coaches… We zijn perfect vertrokken om ons dossier zelf te beheren. Na vier jaar samenwerking kan ik bevestigen dat wij de juiste keuze gemaakt hebben.”
“Dame met pit”
“Door het grote succes van Zoom heeft Bert zijn team moeten uitbreiden.” Zo kwam coach Larissa bij Zoom terecht. “Larissa is een dame met pit en geeft ons steeds goede raad. Ze staat altijd klaar om bij te sturen als dat nodig is. Het lukt me heel goed om ons dossier te beheren. Al twijfel ik nooit om te bellen naar coach Larissa als ik uit bepaalde zaken geen wijs raak. Jaarlijks hebben we in januari een overleg om ons te buigen over het te besteden budget. Dan overlopen we het voorbije jaar en de mogelijkheden voor het komende jaar.”
"Wij waren eigenlijk niet op de hoogte dat Filip zich had ingeschreven voor G-karate"
Eerst werd de papa van Filip, die al met pensioen was, de assistent van Filip om het budget zo snel mogelijk op te kunnen starten. Na acht maanden, en op het moment dat Anita naar eigen zeggen al wat meer wist van het PAB, heeft ze haar job opgegeven om de taak van Filips vader over te nemen. “Filip is heel blij met de nieuwe situatie, want voor hem zijn er niets dan voordelen.” Hij verblijft thuis en moet niet meer buitenshuis, zijn therapieën zoals kiné en logopedie met vertrouwde paramedici gebeuren ook thuis en hij kan volop trainen voor zijn geliefde sport G-Karate.
Karate als verrassing
Filip ging van zijn veertiende tot 21ste naar het Sint-Gerardusinstituut in Diepenbeek. Daar deed hij op woensdagnamiddag allerlei sporten waaronder G-karate, wat staat voor geïntegreerde karate. “Wij waren eigenlijk niet op de hoogte dat Filip zich had ingeschreven voor G-karate. We wisten dan ook niet wat er gebeurde toen Filip ons in 2013 een sms stuurde om te zeggen dat hij geselecteerd was voor het Belgisch kampioenschap. We wisten dat hij sportief bezig was, maar karate?”
Ook papa Victor heeft in zijn jonge jaren Japanse gevechtsporten beoefend. Hij begeleidt Filip en geeft soms zelfs trainingen. “De moed en het doorzettingsvermogen die heersen ten huize Billen hebben al mooie resultaten opgeleverd. Zo werd Filip in 2016 wereldkampioen, in 2017 Europees kampioen en vier keer Belgisch kampioen in zijn categorie. In december vorig jaar werd het EK georganiseerd waar Filip met de zilveren medaille naar huis ging en op het WK van afgelopen april werd hij derde.
“Iedereen is een winnaar”
Het is altijd fijn om een medaille in de wacht te slepen, want dat is een stimulans om te blijven trainen en te werken naar een hogere gordel. Filip heeft nu de bruine gordel tweede graad en zou ooit graag een zwarte gordel behalen. Hopelijk kunnen we in oktober naar Moskou afreizen om daar deel te nemen aan het WK die fysiek zou plaatsvinden. Aan sport doen is fijn en is voor iedere persoon met een beperking een aanrader. Iedereen is een winnaar”, besluit mama Anita.