Kilometervergoeding voor vrijwilligers gewijzigd

13/07/2023

Sinds dit jaar kan de kilometervergoeding voor vrijwilligers per kwartaal geïndexeerd worden. De kilometervergoeding voor automoto en bromfiets voor 1 juli t/m 30 september is €0,4237 per km. Eerder dit jaar was dat bedrag €0,4246 per km. De fietsvergoeding is fiscaal vrijgesteld tot een maximum van 0,25 euro per kilometer. Het openbaar vervoer wordt via het vervoersbewijs volledig terugbetaald.

 

Plafondbedragen

De maximale bedragen van de forfaitaire onkostenvergoeding voor vrijwilligers worden jaarlijks aangepast. Dat is dus nu niet aangepast. In 2023 bedraagt het plafond van de kostenvergoeding 40,67 euro per dag en 1626,77 euro per jaar. De forfaitaire kostenvergoeding is een systeem waarbij je kosten van vrijwilligers mag vergoeden zonder bijbehorende bewijsstukken. De maximale bedragen per jaar en per dag mag je niet overschrijden. Je mag deze forfaitaire vergoeding wel combineren met een kilometervergoeding voor de verplaatsingen van de vrijwilliger. 

Het plafond voor kilometervergoeding bestaat echter niet voor vrijwilligers die het regelmatig vervoeren van kwetsbare personen als activiteit hebben. Zij hebben geen beperking op de combinatie van kostenvergoeding en kilometervergoeding. Zij kunnen al hun trajecten in het kader van hun vrijwilligerswerk volledig terugbetaald krijgen. Ze moeten wel bewijzen dat het effectief gaat om kilometers gemaakt voor het vervoer van personen, bijvoorbeeld met een logboek.

 

Heb je hier vragen over? Contacteer dan onze infolijn of jouw Zoom-coach. Voor de meest actuele informatie over vrijwilligerswerk en -vergoedingen kan je terecht bij vrijwilligersorganisaties Dito vzw en Focus op Emancipatie.

 

Volgend bericht

Vorig bericht

Recente berichten

Nog altijd te lange wachtlijsten - overlijden Joke Mariman

Een hoofdpunt in het nieuws vandaag is het overlijden van Joke Mariman. Haar financiële en medische situatie voor haar zo uitzichtloos dat ze artsen vroeg om haar leven te beëindigen.

Werkgever zijn met je budget: webinar i.s.m. Liantis

Op 27 september organiseren wij samen met Liantis een webinar over werkgeverschap, om 19.00u. Wat betekent het voor jou als budgethouder om werkgever te zijn, en wat komt hierbij kijken?

Zoom breidt uit: een extra coach in West-Vlaanderen!

Zoom blijft groeien, om onze leden blijvend de ondersteuning te geven die ze nodig hebben is nu de tiende coach van ons team gestart! Bieke stelt zich graag aan jullie voor!

Kleine versoepelingen prioriteitengroep 1

Wie wacht op een persoonsvolgend budget wordt altijd in een prioriteitengroep van 3 tot 1 ingedeeld. Voor prioriteitengroep 1 is de toekenning nu licht versoepeld.