Kilometervergoeding voor vrijwilligers gewijzigd

21/03/2024

Sinds dit jaar kan de kilometervergoeding voor vrijwilligers per kwartaal geïndexeerd worden. De kilometervergoeding voor automoto en bromfiets voor 1 april t/m 30 juni 2024 is €0,4265 per km. De fietsvergoeding is fiscaal vrijgesteld tot een maximum van 0,35 euro per kilometer. Vorig jaar was dit 0,25 euro per kilometer. Het openbaar vervoer wordt via het vervoersbewijs volledig terugbetaald.

 Plafondbedragen

De maximale bedragen van de forfaitaire onkostenvergoeding voor vrijwilligers worden jaarlijks aangepast. Dat is dus nu niet aangepast. In 2024 bedraagt het plafond van de kostenvergoeding 41,48 euro per dag en 1659,29 euro per jaar. De forfaitaire kostenvergoeding is een systeem waarbij je kosten van vrijwilligers mag vergoeden zonder bijbehorende bewijsstukken. De maximale bedragen per jaar en per dag mag je niet overschrijden. Je mag deze forfaitaire vergoeding wel combineren met een kilometervergoeding voor de verplaatsingen van de vrijwilliger. 

Het plafond voor kilometervergoeding bestaat echter niet voor vrijwilligers die het regelmatig vervoeren van kwetsbare personen als activiteit hebben. Zij hebben geen beperking op de combinatie van kostenvergoeding en kilometervergoeding. Zij kunnen al hun trajecten in het kader van hun vrijwilligerswerk volledig terugbetaald krijgen. Ze moeten wel bewijzen dat het effectief gaat om kilometers gemaakt voor het vervoer van personen, bijvoorbeeld met een logboek.

 

Heb je hier vragen over? Contacteer dan onze infolijn of jouw Zoom-coach. Voor de meest actuele informatie over vrijwilligerswerk en -vergoedingen kan je terecht bij vrijwilligersorganisaties Dito vzw en Focus op Emancipatie.

Volgend bericht

Vorig bericht

Recente berichten

Gezocht: extra coach voor onze budgethouders in Haspengouw en het Hageland

Steeds meer budgethouders vertrouwen op bijstand door het gedreven en deskundig team van bijstandsorganisatie Zoom vzw. Door onze blijvende groei van leden zijn we nu op zoek naar een extra coach (m/v/x) om onze leden in het Hageland bij te staan. De woonplaats van de gezochte coach is minder belangrijk dan deskundigheid, gedrevenheid en netwerk.

Bijstandsorganisaties geven aanbevelingen aan regering om persoonsvolgende financiering te verbeteren

Het Vlaamse regeerakkoord belooft ervoor te zorgen dat mensen met een handicap een volwaardig leven kunnen uitbouwen. Onafhankelijk Leven, Absoluut, Zoom en Alin reiken de hand naar de nieuwe Vlaamse minister. De vier bijstandsorganisaties pleiten voor een PVF-systeem dat focust op zelfregie en ondersteuningsnoden van de gebruiker. We geven duidelijke aanbevelingen.

27 november: webinar starten met PVB + abonnementsformules

Zoom organiseert op 27 november, om 19:00, een webinar over het opstarten en het gebruiken van een persoonsvolgend budget (PVB), met speciale aandacht voor onze nieuwe abonnementsformules.

21 november: webinar vrijwilligers en bijklussen

Heb je vragen over vrijwilligers inzetten of bijklussen? Schrijf je dan gratis in voor ons webinar