Nieuwe noodprocedure voor persoonsvolgend budget

22/02/2023

Als je onmiddellijk behoefte hebt aan een persoonsvolgend budget of een hoger budget, dan kan je dat via een specifieke procedure aanvragen. De nieuwe noodprocedure trad onlangs in werking en vervangt de procedures noodsituatie en maatschappelijke noodzaak.

Voorwaarden

Om in aanmerking te komen voor de noodprocedure moet je voldoen aan de volgende voorwaarden:

 • Jouw integriteit of die van jouw sociaal netwerk is ernstig bedreigd of geschonden. Jouw sociaal netwerk bestaat uit jouw familie, vrienden en informele contacten die jezorg en ondersteuning bieden of die met je samenwonen.
 • De bedreiging of de schending van de integriteit heeft een van de volgende oorzaken:
  • Een belangrijk deel van de zorg en ondersteuning van jouw sociaal netwerk is onlangs, plotse en onvoorzienbaar wegvallen.
  • Er is actuele en ernstige zelfverwaarlozing door het langdurige ontbreken van die zorg en ondersteuning vanuit je sociale netwerk.
  • Er is actueel en ernstig fysiek, psychisch of seksueel misbruik in de relatie tussen jou en een of meer personen uit jouw sociaal netwerk.
  • Er is actuele en ernstige fysieke of psychische verwaarlozing in de relatie tussen jou en een of meer personen uit jouw sociaal netwerk 
 • Er zijn geen alternatieve oplossingen binnen jouw sociaal netwerk of binnen de reguliere hulpverlening.  

Naast de inhoudelijke voorwaarden moet je ook voldoen aan de algemene voorwaarden.

Aanvraag

Je vraagt de ondersteuning via noodprocedure aan via het formulier Aanvraag van een tijdelijk persoonsvolgend budget via de noodprocedure. Dat formulier vul je zelf in of je vraagt daar hulp voor aan iemand anders. Dat kan een hulpverlener zijn, iemand uit je sociaal netwerk,… Meer informatie daarover vind je hier.

Na goedkeuring

Het VAPH beoordeelt jouw aanvraag. Bij een goedkeuring ontvang je een tijdelijk budget voor 6 maanden. Wil je na die periode ook nog ondersteuning? Dan dien je het formulier Aanvraag van een persoonsvolgend budget na een noodprocedure binnen de 20 weken na de aanvraagdatum van het tijdelijk persoonsvolgend budget via de noodprocedure in.

Het VAPH gaat na of je na afloop van het tijdelijke budget onmiddellijk behoefte hebt aan een persoonsvolgend budget na een noodprocedure. Bij een goedkeuring moet je de aanvraag van het persoonsvolgend budget na een noodprocedure vervolledigen.

Heb je hier vragen over? Contacteer dan onze infolijn 0468 406 606, mail naar info@zoomvzw.be of vraag het aan de coach uit jouw regio. Je vindt alle contactgegevens ook op onze website.

 

Volgend bericht

Vorig bericht

Recente berichten

Ledengetuigenis: "Dat persoonlijke contact is exact wat ik zocht"

Hoewel het voor Eef vaak voelt als een gevecht tegen de medische wereld, staat ze er voor het beheren van het persoonlijke-assistentiebudget (PAB) niet alleen voor dankzij Zoom vzw. "Zoom-coach Larissa heeft enorm veel geduld."

Telefonische enquête voor kwaliteitsverbetering

Zoom vzw wil altijd de beste bijstand bieden. Daarom doen we nog een extra kwaliteitsbevraging, ter uitbreiding van onze resultaten van vorig jaar. Zo'n vijftigtal leden worden binnenkort opgebeld om hun feedback te geven.

Geef je kosten voor je budget op tijd door

Je kan je kosten voor 2022 nog doorgeven tot 31/03/2023 via mijnvaph.be of een kostenstaat.

Goed rapport voor Zoom vzw

We verstuurden een tijdje geleden een kwaliteitsenquête naar onze leden. En we zijn heel blij met de scores die we gekregen hebben.