Nog altijd te lange wachtlijsten - overlijden Joke Mariman

19/09/2023

Een hoofdpunt in het nieuws vandaag is het overlijden van Joke Mariman. Zij kwam vorig jaar in Terzake met haar persoonlijke strijd voor een rechtvaardige toekenning van gepaste budgetten. Een jaar later was haar financiële en medische situatie voor haar zo uitzichtloos dat ze artsen vroeg om haar leven te beëindigen.

Allereerst is haar overlijden een verlies voor haar nabestaanden en spreken wij onze steun aan hen uit. Tegelijkertijd wijst dit ook de vinger naar de problemen van iedereen die wacht op een (verhoogd) budget, en de schade die de lange wachtlijsten veroorzaken.

De toegang tot prioriteitengroep 1 werd onlangs versoepeld, maar deze stapjes lossen het probleem van de wachtlijst niet op. Om iedereen een oplossing te bieden, los van de huidige prioriteringsregels, is een structurele aanpak nodig.

ls het om het belang van de budgethouder gaat weten we ons als bijstandsorganisaties verenigd. We kunnen ons volledig vinden in het opiniestuk van Dave Ceule van bijstandsorganisatie Onafhankelijk Leven en delen zijn bezorgdheden over het onrecht dat het huidig systeem van wachtlijsten en prioritering met zich meebrengt. 

Voor vragen kun je altijd bij onze coaches of op de infolijn terecht.

Volgend bericht

Vorig bericht

Recente berichten

Denkdag 'Welbevinden en bescherming bij handicap'

Zoom, Trefpunt STAN en Fovig organiseren op zaterdag 20 januari een denkdag onder het motto ‘Mijn belangen, onze keuzes’. Op deze denkdag bekijken we hoe we de belangen van de persoon met handicap kunnen omzetten in gedeelde keuzes.

Aandachtspunten bij het einde van het kalenderjaar PVB/PAB

Aan het einde van het jaar is het als budgethouder van een PAB of PVB steeds belangrijk om goed de analyse te maken van het afgelopen jaar, en te kijken wat er nog in orde gemaakt moet worden.

Als Zoom-lid €50 korting op Helpper

Ben je PVB/PAB-budgethouder én lid van ZOOM vzw? Dan krijg je € 50 korting op het Helpper Assistent Platform!

Gezocht: extra coach voor onze leden in regio Vlaams-Brabant

Door onze blijvende groei van leden zijn we op zoek naar een extra coach (m/v/x) om onze leden in de regio Vlaams-Brabant bij te staan.