Ruimere bestedingsmogelijkheden PAB

24/05/2022

Het was reeds bij de start van deze regeerperiode in het regeerakkoord geschreven: er is een noodzaak tot verruiming van de bestedingsmogelijkheden van het persoonlijke-assistentiebudget.

Dat impliceert echter dat het PAB-besluit moet worden aangepast aan de nieuwe visie rond ondersteuning voor minderjarigen met een handicap (toeleiding op basis van zorgzwaarte, budgetbepaling, andere/hogere budgetcategorieën, doelmatigheid van besteding, financiering van verruiming bestedingsmogelijkheden,...). Dat zijn complexe discussies die veel tijd vragen.

In de tussentijd wordt ingezet op ‘quick wins’ in de bestedingsmogelijkheden: aanpassing van huidige regelgeving die geen complexe discussies of grote aanpassingen vraagt, maar wel resulteert in een grotere bestedingsvrijheid voor de gebruikers. Gebruikers krijgen wel meer mogelijkheden om hun zorg en ondersteuning te gaan inkopen en deze verruiming geeft hen meer duidelijkheid en vrijheid om het persoonlijke-assistentiebudget beter op maat in te zetten.

Concreet worden de volgende aanpassingen ingeschreven:

- Kortdurend Verblijf: om de PAB-budgethouders meer vrijheid te geven hun budget meer op maat te kunnen inzetten, wordt de grens voor het inkopen van kortdurend verblijf in een MFC en kortdurende woonondersteuning bij een vergunde zorgaanbieder of ouderinitiatief opgetrokken naar een maximum van 155 nachten per kalenderjaar (dat was tot nu toe maximaal 92 nachten). Er zullen ook 155 dagen dagbesteding bij deze aanbieders kunnen worden gekocht.

- Mobiele/ambulante begeleiding: voortaan zal het PAB kunnen worden aangewend om gebruik te maken van maximum 104 begeleidingen (2 per week) per kalenderjaar. Deze begeleidingen kunnen worden ingekocht bij een MFC of een vergunde zorgaanbieder. Er zal ook geen onderscheid meer gemaakt worden in het maximale aantal mobiele versus ambulante begeleidingen dat kan worden ingekocht, aangezien de gebruikers bij een combinatie van beide vaak door het bos de bomen niet meer zagen. (voorheen: max. 36 mobiele of 51 ambulante begeleidingen). Ook groepsbegeleidngen worden mogelijk.

- Vervoer: het wordt mogelijk om kosten voor vervoer van de persoon met een handicap te vergoeden, met uitzondering van de kosten voor vervoer in verband met de schoolaanvullende of schoolvervangende dagopvang door een MFC, als dat daarvoor reeds subsidie ontvangt.

- Dagopvang: het inkopen van kortdurende dagondersteuning was al mogelijk bij een door het VAPH vergunde zorgaanbieder of een zorgaanbieder die geregistreerd is bij het VAPH, maar er kon nog geen dagopvang worden ingekocht in een MFC. Die optie wordt nu ook mogelijk gemaakt, waarbij de huidige combinatieregeling dagopvang MFC -PAB blijft bestaan. Bij deze laatste optie wordt het PAB verhoudingsgewijs verminderd. Gebruikers zullen bijgevolg kunnen kiezen op welke wijze ze gebruik zullen maken van dagopvang in een MFC zodat men dat zoveel mogelijk op de individuele behoeften kan afstemmen. Opgelet: Het inkopen van dagopvang kan echter enkel in een MFC waar niet al gebruik wordt gemaakt van schoolaanvullende of schoolvervangende dagopvang via de combinatieregeling. Als er wel al gebruikt wordt gemaakt van dagopvang via combinatieregeling, moet  de bijkomende ondersteuning dagopvang mee op het combinatieformulier aangegeven worden.

Als er geen bezwaren opduiken bij het nakijken van dit voorstel door de Raad van State, gaat dit ontwerpbesluit normaal vanaf begin juni effectief in werking.

De volledige tekst van de Vlaamse beslissing van 6 mei kan je hier nalezen.
 

Volgend bericht

Vorig bericht

Recente berichten

Uitvoering van het VAPH na oordeel van Raad van State

Nadat de Raad van State geoordeeld heeft dat het VAPH de herziening (van de indeling van 12 budgetcategorieën PVB naar 24 budgetcategorieën) moest terugdraaien is nu duidelijk hoe het VAPH dit gaat uitvoeren. Deze uitspraak heeft voor veel budgethouders gevolgen, het VAPH zal je hierover informeren, maar wij staan ook voor je klaar!

Kilometervergoeding voor vrijwilligers gewijzigd

De kilometervergoeding voor auto, moto en bromfiets wordt sinds 2023 elk kwartaal geïndexeerd. Per 1 april 2024 is dit gewijzigd naar €0,4265 per km.

Dienstencheques aangekocht met PVB/PAB niet aftrekken van belastingen

Let bij het invullen van je belastingaangifte op dat je de dienstencheques die je aankoopt met je PVB of PAB, niet mag aftrekken van de belastingen. Want dat komt neer op dubbele subsidie en dat mag niet.

Verslag Denkdag Welbevinden en bescherming bij handicap

Voor de Denkdag op zaterdag 20 januari sloegen FOVIG, Trefpunt Stan en Zoom vzw de handen ineen met een belangrijke missie: samen met professionals en ervaringsdeskundigen nadenken over welbevinden en bescherming bij handicap.