Vormingsdag rond natuurbeleving en toegankelijkheid

24/11/2021

Zoom-collega Ineke volgde onlangs een vormingsdag over natuurbeleving en toegankelijkheid. Die vond plaats in duurzaam educatiepunt De Vroente in Kalmthout. De dag toonde aan hoe evenementen en plaatsen toegankelijk voor iedereen kunnen worden gemaakt, ongeacht de beperking.

De vormings- en belevingsdag werd georganiseerd door het departement Omgeving van de Vlaamse overheid. Onze collega Ineke liet de administratie eventjes voor wat het was en zakte af naar De Vroente in Kalmthout. Daar ontdekte ze hoe evenementen en plaatsen beleefd en bereikt kunnen worden voor en door iedereen, ook als je een beperking hebt.

Het Vlinderpad

Er waren personen uit verschillende domeinen aanwezig, zoals ergotherapeuten uit een voorziening, een educatief medewerker van een museum, een uitbater van een zorgboerderij,... In de voormiddag nam ervaringsdeskundige Eddy de aanwezigen mee om Wandelpad Vlinder te ontdekken. Het Vlinderpad is een aangelegd wandelpad speciaal voor slechtziende en blinde personen. "We hebben een stukje gewandeld met een visuele beperking, zodat we ons beter konden inleven welke functies er belangrijk zijn bij zo’n wandelpad", zegt  Ineke. "Een aantikstrook is heel belangrijk, zoals een boomstam aan de linkerkant van de weg. Een noppentegel duidt iets aan, zoals een oversteek of het einde van het wandelpad. Daarnaast is er een app te downloaden, zodat er ook auditieve ondersteuning is tijdens de wandeling."

Naast het wandelpad voor slechtzienden of blinden, heeft De Vroente ook enkele terreinrolstoelen en rollators ter beschikking. Op die manier kunnen personen met een andere beperking ook wandelen in het heidegebied. Reservatie wordt daarbij wel aangeraden.

Bereikbaarheid van events

In de namiddag legde Inter uit hoe de toegankelijkheid van een onthaal en een locatie kan worden verbeterd voor minder mobiele personen. Dat op het vlak van betreedbaarheid, bereikbaarheid, bruikbaarheid, beschikbaarheid, begrijpelijkheid en bekendheid. Het was de bedoeling om aan te tonen hoe iedereen volwaardig en zelfstandig kan meedoen in de samenleving. "Er werd gepraat over de betreedbaarheid, de bereikbaarheid, de bruikbaarheid, de beschikbaarheid, de begrijpelijkheid en de bekendheid van plaatsen en events."

 

Volgend bericht

Vorig bericht

Recente berichten

Gezocht: extra coach voor onze budgethouders in Haspengouw en het Hageland

Steeds meer budgethouders vertrouwen op bijstand door het gedreven en deskundig team van bijstandsorganisatie Zoom vzw. Door onze blijvende groei van leden zijn we nu op zoek naar een extra coach (m/v/x) om onze leden in het Hageland bij te staan. De woonplaats van de gezochte coach is minder belangrijk dan deskundigheid, gedrevenheid en netwerk.

Bijstandsorganisaties geven aanbevelingen aan regering om persoonsvolgende financiering te verbeteren

Het Vlaamse regeerakkoord belooft ervoor te zorgen dat mensen met een handicap een volwaardig leven kunnen uitbouwen. Onafhankelijk Leven, Absoluut, Zoom en Alin reiken de hand naar de nieuwe Vlaamse minister. De vier bijstandsorganisaties pleiten voor een PVF-systeem dat focust op zelfregie en ondersteuningsnoden van de gebruiker. We geven duidelijke aanbevelingen.

27 november: webinar starten met PVB + abonnementsformules

Zoom organiseert op 27 november, om 19:00, een webinar over het opstarten en het gebruiken van een persoonsvolgend budget (PVB), met speciale aandacht voor onze nieuwe abonnementsformules.

21 november: webinar vrijwilligers en bijklussen

Heb je vragen over vrijwilligers inzetten of bijklussen? Schrijf je dan gratis in voor ons webinar