Webinar bewind & volmacht - 22 mei

30/04/2024

Zodra iemand 18 jaar wordt, is deze persoon meerderjarig. Op burgerrechtelijk gebied brengt dit allerlei rechten en plichten met zich mee. Personen met een verstandelijke handicap zijn niet altijd in staat om (volledig) zelf beslissingen te nemen, bijvoorbeeld wat betreft hun persoon of geldzaken. In die gevallen kan het waardevol zijn om na te denken over bewindvoering of een zorgvolmacht. 

De bewindvoering is een maatregel die in de plaats gekomen is van de vroegere verlengde minderjarigheid en voorlopige bewindvoering. Het is een juridische beschermingsmaatregel, met tussenkomst van de vrederechter, die geheel is afgestemd op de persoon met een handicap. De vrederechter bekijkt wat de persoon wel en niet kan. Voor de zaken die de persoon niet zelf kan, wordt een bewindvoerder aangesteld.

Een zorgvolmacht is een regeling waarbij de volmachtgever wilsbekwaam is om zijn of haar rechten te delegeren. Dit is een regeling zonder tussenkomst van de rechter, waar in sommige gevallen wel een notaris bij betrokken kan worden. 

Op 22 mei, om 19:00 organiseren we een webinar hierover met vrederechter Helen Vanden Berghe en Kristof Delobelle van Lemon Consult, in samenwerking met Fovig en Trefpunt Stan.

We zullen ingaan op vragen over de verschillen tussen zorgvolmacht en bewindvoering, belangrijke overwegingen bij het kiezen voor familialeprofessionele en vrijwillige bewindvoerders overlopen, en kijken naar de praktische kant van een aanvraag en opvolging.

Inschrijven kan via de website van Trefpunt Stan. Als je je aanmeldt zul je op voorhand een link en instructies ontvangen om het webinar mee te volgen.

Volgend bericht

Vorig bericht

Recente berichten

Save the date: webinar werkgeverschap

Op 9 oktober (19:00) organiseren we, nu in samenwerking met Securex, een webinar over werkgeverschap. Wat betekent het voor jou als budgethouder om werkgever te zijn?

Save the date: webinar over zoeken naar assistenten

Op 25 september (19:00) hebben we een webinar over zoeken naar assistenten. Hoe vind je iemand die bij jou past, en welke overeenkomst is passend voor jou situatie?

Webinar starten met PVB - 19 juni

Zoom organiseert in juni een webinar over het opstarten en het gebruiken van een PVB.

Minimumloon persoonlijke assistenten en individuele begeleiders

Als houder van een PVB of PAB moet je je als werkgever aan het minimumloon houden. Dat minimumloon is in juni 2024 weer aangepast.