Ledengetuigenis: “Dit is voor mij een openbaring”

25/04/2023

Kris kwam enkele jaren geleden bij Zoom vzw terecht en sindsdien heeft hij naar eigen zeggen al enorm veel gehad aan de hulp van zijn Zoom-coach Martine. “Ze laat me weten wat mag en wat niet, waardoor ik me geen zorgen hoef te maken of alles in orde is met mijn budget”, zegt Kris.

Kris is volledig blind en zet zijn persoonsvolgend budget (PVB) onder andere in voor zijn vervoer. "Het is moeilijk om ergens op tijd te geraken. Met de Minder Mobiele Centrale (MMC) lukt mij dat wel. Ik zet mijn budget ook in om mensen te laten poetsen, eten klaar te laten maken of mee te gaan wandelen.”

Tussen vier muren

Dat leidde tot een groot verschil in Kris’ leven. “Anders zat ik altijd tussen mijn vier muren. Voor mij is dit een openbaring. Ik kan wel mijn plan trekken met mijn witte stok, maar voor nieuwe plaatsen is een begeleider belangrijk. Ik woon nog bij mijn mama, maar het lukt haar niet altijd meer om me overal naartoe te vergezellen.”

Enorme hulp

Coach Martine begeleidt Kris niet alleen met het juist inzetten van zijn budget, ze maakt hem ook wegwijs in het netwerk van diensten in zijn buurt. “Martine vertelde me waar ik allemaal terechtkan. Zonder haar wist ik niet hoe of waar te beginnen. Ze is een enorme hulp en reageert bovendien altijd snel. Dankzij haar kon ik overal in mijn buurt makkelijk contact leggen. Ik wist zelfs niet dat er een Minder Mobielen Centrale was in Oostkamp. Dat kon Martine me vertellen!”

Via e-mail, telefonisch of huisbezoek

Om de drie maanden plant Kris een huisbezoek in met zijn coach Martine. Tussen die afspraken contacteert hij haar telefonisch of via e-mail als dat nodig is. “Bijvoorbeeld om te vragen of ik het budget voor iets al dan niet mag inzetten. Ik hoef me zo geen zorgen te maken of alles in orde is.” De maandelijkse controle voor het doorgeven van de gewerkte uren van de verschillende diensten die ik inzet, doet Martine ook. “Zij geeft dat door aan Trixxo, stuurt mij een e-mail terug met de prestaties en dan stort mijn mama dat. Dat kan ik als blinde moeilijk zelf doen. Ik ben heel blij met haar hulp.”

 

Volgend bericht

Vorig bericht

Recente berichten

Uitvoering van het VAPH na oordeel van Raad van State

Nadat de Raad van State geoordeeld heeft dat het VAPH de herziening (van de indeling van 12 budgetcategorieën PVB naar 24 budgetcategorieën) moest terugdraaien is nu duidelijk hoe het VAPH dit gaat uitvoeren. Deze uitspraak heeft voor veel budgethouders gevolgen, het VAPH zal je hierover informeren, maar wij staan ook voor je klaar!

Kilometervergoeding voor vrijwilligers gewijzigd

De kilometervergoeding voor auto, moto en bromfiets wordt sinds 2023 elk kwartaal geïndexeerd. Per 1 april 2024 is dit gewijzigd naar €0,4265 per km.

Dienstencheques aangekocht met PVB/PAB niet aftrekken van belastingen

Let bij het invullen van je belastingaangifte op dat je de dienstencheques die je aankoopt met je PVB of PAB, niet mag aftrekken van de belastingen. Want dat komt neer op dubbele subsidie en dat mag niet.

Verslag Denkdag Welbevinden en bescherming bij handicap

Voor de Denkdag op zaterdag 20 januari sloegen FOVIG, Trefpunt Stan en Zoom vzw de handen ineen met een belangrijke missie: samen met professionals en ervaringsdeskundigen nadenken over welbevinden en bescherming bij handicap.