Verslag Denkdag Welbevinden en bescherming bij handicap

26/01/2024

Voor de Denkdag op zaterdag 20 januari sloegen FOVIG, Trefpunt Stan en Zoom vzw de handen ineen met een belangrijke missie: samen met professionals en ervaringsdeskundigen nadenken over welbevinden en bescherming bij handicap.

Onder het thema “Mijn belangen, onze keuzes” kwamen we samen in Vormingscentrum Guislain in Gent, om ervaringen uit te wisselen en samen na te denken over gedeelde keuzes rond bewindvoering en andere beschermingsmaatregelen voor personen met een handicap. Langs onze kant zijn wij vooral dankbaar voor ieders betrokkenheid en kwetsbare eerlijkheid die dag. Er werd open gesproken door zowel de sprekers als de bezoekers, en dit leverde rijke informatie op.

De dag werd in goede banen geleid door theatermaker Sander Deckx. Hij zorgde ervoor dat iedereen zich welkom voelde en de gesprekken vloeiend overliepen in elkaar. Zijn humor mocht hierbij zeker niet ontbreken.

De eerste spreker die hij mocht aankondigen was Luc Goutry, initiatiefnemer van de Wet op de Bewindvoering (ook wel de wet Goutry). Hij legde in duidelijke taal uit wat de bedoelingen destijds waren, en hoe hij dat in de praktijk terugziet. Bijzondere aandacht vroeg hij voor het Steunpunt Bewindvoering (steunpuntbewindvoering.be), een aanspreekpunt voor vragen, klachten en suggesties over bewind. (In bijlage vindt u zijn presentatie.)

Na Luc Goutry was ervaringsdeskundige Frauke Cosaert aan de beurt, zij sprak over de ethische overwegingen rond gedeelde keuzes en het belang van de personen met een handicap. Dat deed zij vanuit de persoonlijke ervaringen met haar dochter Marie, waarover zij eerder het boek Zorgenmeisje schreef.

Na de koffiepauze leidde Sander een gesprek met ervaringsdeskundigen die een keuze maakten voor professionele of familiale bewindvoering, of de keuze maakten om (nog) geen bewindvoering aan te stellen: Kathleen Van Wynsberghe en haar dochter Maud Ysebaert (aanwezig via videoboodschap), Frauke Cosaert, Bart Vertriest en Georges Goffin. Het gesprek werd ondersteund door vrederechter Helen Vanden Berghe en professioneel bewindvoerder Ann Willems.

De namiddag stond volledig in het teken van het uitwisselen van ervaringen, zowel positief als negatief. Al tijdens de koffiepauze en de heerlijke lunch van Bits N Bites merkten we dat de deelnemers overliepen van de eigen ervaringen met bewindvoering, vrederechters en andere maatregelen, dus de ruimte om dit in kleinere groepen verder te bespreken was meer dan welkom.

De belangrijkste conclusies waren dat keuzes rond beschermingsmaatregelen maatwerk moeten zijn, omdat iedere situatie uniek is, en dat daar ruimte voor moet zijn. Welbevinden, onderling vertrouwen en empathie moeten het uitgangspunt zijn bij het keuzeproces voor een evenwicht tussen vrijheid en beperking, ervaring en professionaliteit, kennis en kunde, en zo meer. Belangrijk is ook dat het juridisch kader afschrikwekkend kan zijn, en dat dit versterkt wordt door (het gevoel dat) beslissingen onherroepelijk kunnen zijn, wat niet het geval zou mogen zijn.Meer foto's vindt u bij onze partner FOVIG.

Naast de deelnemers en de sprekers willen we tot slot ook onze partners nog bedanken: we waren blij dit te organiseren samen met Helpper, Trixxo Exxtra en Numia, drie platformen in de deeleconomie, en met steun van Securex.

Volgend bericht

Vorig bericht

Recente berichten

Uitvoering van het VAPH na oordeel van Raad van State

Nadat de Raad van State geoordeeld heeft dat het VAPH de herziening (van de indeling van 12 budgetcategorieën PVB naar 24 budgetcategorieën) moest terugdraaien is nu duidelijk hoe het VAPH dit gaat uitvoeren. Deze uitspraak heeft voor veel budgethouders gevolgen, het VAPH zal je hierover informeren, maar wij staan ook voor je klaar!

Kilometervergoeding voor vrijwilligers gewijzigd

De kilometervergoeding voor auto, moto en bromfiets wordt sinds 2023 elk kwartaal geïndexeerd. Per 1 april 2024 is dit gewijzigd naar €0,4265 per km.

Dienstencheques aangekocht met PVB/PAB niet aftrekken van belastingen

Let bij het invullen van je belastingaangifte op dat je de dienstencheques die je aankoopt met je PVB of PAB, niet mag aftrekken van de belastingen. Want dat komt neer op dubbele subsidie en dat mag niet.

Verslag Denkdag Welbevinden en bescherming bij handicap

Voor de Denkdag op zaterdag 20 januari sloegen FOVIG, Trefpunt Stan en Zoom vzw de handen ineen met een belangrijke missie: samen met professionals en ervaringsdeskundigen nadenken over welbevinden en bescherming bij handicap.