PVB na jeugdhulp: gratis starttraject bij Zoom vzw

27/06/2023

Wie ondersteund wordt door een multifunctioneel centrum (MFC) krijgt een persoonsvolgend budget (PVB) op 1 juli van het jaar dat die persoon 21 jaar wordt. De voorwaarde daarvoor is dat je de volledige aanvraagprocedure PVB al hebt doorlopen. Dat komt doordat het VAPH voor die groep jongeren ‘zorgcontinuïteit’ biedt. Zorgcontinuïteit betekent dat je als jongvolwassene met een beperking, dezelfde ondersteuning zou moeten kunnen betalen met je PVB als je krijgt vanuit het MFC.  Ook als je als minderjarige een persoonlijke-assistentiebudget (PAB) had en de volledige aanvraag PVB doorlopen hebt, krijg je een (deel van je) PVB.

Procedure

Je krijgt niet zomaar een persoonsvolgend budget binnen zorgcontinuïteit. Je moet hiervoor de procedure doorlopen voor het aanvragen van een PVB. Dat betekent dat je een ondersteuningsplan moet opmaken, en ook een zorgzwaarte-inschaling moet laten afnemen.

Je PVB wordt toegewezen na afronding van de aanvraagprocedure. Op 1 juli krijg je je (deel)PVB dan ook effectief ter beschikking gesteld. Je moet ook effectief starten binnen de 4 maanden. 

Budget

Indien je ondersteuningsnood vanuit de aanvraagprocedure een hogere budgetcategorie geeft dan de omrekening van de ondersteuning van het MFC, kom je voor de meervraag (dus het extra budget waar je nog recht op hebt) op de wachtlijst. In jargon van het VAPH: je meervraag wordt geprioriteerd.

De opstart van je PVB houdt niet in dat je ook moet stoppen met school. School en een PVB zijn perfect combineerbaar. Het is wel de school zelf die beslist over een eventuele schoolverlenging.

Opstart

Om je PVB op te starten, kan je een beroep doen op het gratis starttraject van Zoom vzw. Je lidgeld tijdens het jaar van opstart wordt door het VAPH betaald en je krijgt alle info en praktische hulp om gepaste ondersteuning te zoeken. De coach van Zoom vzw helpt je bij elke stap van het traject.

Je kan de infopaketten op onze website al nakijken, een webinar volgen of onze hulplijn contacteren. Maar het belangrijkste van alles vinden we de coaching aan huis. Ook tijdens de vakantiemaanden doen we ons uiterste best om binnen de 14 dagen een moment te plannen voor een eerste bezoek. Het  kan echter in juli en augustus voorkomen dat omwille van vakantie van de coach, het iets langer zoeken is naar een geschikt startmoment. 

Wil je over de opstart of mogelijkheden van je PVB meer uitleg, dan kan dat via de coaches van ZOOM. Neem gerust contact op met de coach uit jouw regio.

 

Volgend bericht

Vorig bericht

Recente berichten

Nog altijd te lange wachtlijsten - overlijden Joke Mariman

Een hoofdpunt in het nieuws vandaag is het overlijden van Joke Mariman. Haar financiƫle en medische situatie voor haar zo uitzichtloos dat ze artsen vroeg om haar leven te beƫindigen.

Werkgever zijn met je budget: webinar i.s.m. Liantis

Op 27 september organiseren wij samen met Liantis een webinar over werkgeverschap, om 19.00u. Wat betekent het voor jou als budgethouder om werkgever te zijn, en wat komt hierbij kijken?

Zoom breidt uit: een extra coach in West-Vlaanderen!

Zoom blijft groeien, om onze leden blijvend de ondersteuning te geven die ze nodig hebben is nu de tiende coach van ons team gestart! Bieke stelt zich graag aan jullie voor!

Kleine versoepelingen prioriteitengroep 1

Wie wacht op een persoonsvolgend budget wordt altijd in een prioriteitengroep van 3 tot 1 ingedeeld. Voor prioriteitengroep 1 is de toekenning nu licht versoepeld.