Nieuwe terbeschikkingstellingen PVB en PAB

1/06/2023

Het persoonlijke-assistentiebudget en het persoonsvolgend budget zijn bedoeld om jouw ondersteuning te organiseren op de manier die het best bij jou past. De weg vinden in de vele mogelijkheden om een persoonlijk budget in te zetten, is op het eerste gezicht misschien niet zo voor de hand liggend. 

Met de regeling rond gratis bijstand kan je een antwoord krijgen op: 

  • Hoe kies ik de juiste ondersteuning? 
  • Hoe sluit ik overeenkomsten of onderhandel ik erover? Hoe overeenkomsten registreren bij het VAPH?
  • Wat wordt er precies van mij verwacht wanneer ik de rol van werkgever opneem? Welke andere manieren zijn er om assitentie te vergoeden?
  • Kan ik het vrij besteedbaar deel gebruiken?

Voor gratis bijstand kan je rechtstreeks terecht bij Zoom en onze coaches. Wij hebben jarenlange expertise en kunnen je in enkele sessies verderhelpen, zonder dat het je iets extra kost (van uw eigen middelen of van uw persoonlijk budget). Bovendien ben je door de gratis bijstand ook meteen voor één jaar lid van onze bijstandsorganisatie.

Persoonlijke afspraak met coach

Het gratis traject verschilt nogal van bijstandsorganisatie tot bijstandsorganisatie. Bij Zoom geloven we heel erg in de meerwaarde van een persoonlijke afspraak met een coach. We stellen via onze website een gratis infopakket (klik om het pakket te bekijken) ter beschikking van iedereen die de introductie in werken met een PVB of PAB zelf wil volgen.

Vanuit onze ervaring weten we dat het noodzakelijk vervolg daarop heel vaak een persoonlijk gesprek is. Onze coach komt dan aan huis (of op een door jullie beiden afgepsroken andere plek: voorziening, kantoor,...) om toe te lichten welke mogelijkheden het budget voor u persoonlijk biedt. Ook de adminstratie die nodig is om het PVB/PAB op te starten bij het VAPH, leggen we grondig uit en indien nodig zetten we daarvoor samen de nodige stappen. 

Samen met de Zoom-coach kan je de verschillende ondersteuningsmogelijkheden oplijsten, evalueren of je het vrij besteedbaar deel kan opvragen,...

Daarom is het handig om je eerst goed te informeren over de mogelijkheden. 

Snelle hulp

We streven ernaar om iedereen die een opstarttraject wenst, binnen de 14 dagen na aanmelding een afspraak voor een huisbezoek te geven. 

Ook als je bijvoorbeeld al een PVB had en daarmee je dagbesteding of mobiele ondersteuning betaalt, kan je een budgetverhoging krijgen. Hoe je aan de slag gaat om dat hogere PVB in te zetten, kan je zeker ook bespreken met de Zoom-coach. Deze ondersteuning betaal je dan met je (verhoogde) budget. 

Voor meer info over onze manier van werken en over het starttraject, contacteer je Zoom op het aanmeldingsformulier op onze website, via info@zoomvzw.be of 0468/406 606. 

 

Volgend bericht

Vorig bericht

Recente berichten

Uitvoering van het VAPH na oordeel van Raad van State

Nadat de Raad van State geoordeeld heeft dat het VAPH de herziening (van de indeling van 12 budgetcategorieën PVB naar 24 budgetcategorieën) moest terugdraaien is nu duidelijk hoe het VAPH dit gaat uitvoeren. Deze uitspraak heeft voor veel budgethouders gevolgen, het VAPH zal je hierover informeren, maar wij staan ook voor je klaar!

Kilometervergoeding voor vrijwilligers gewijzigd

De kilometervergoeding voor auto, moto en bromfiets wordt sinds 2023 elk kwartaal geïndexeerd. Per 1 april 2024 is dit gewijzigd naar €0,4265 per km.

Dienstencheques aangekocht met PVB/PAB niet aftrekken van belastingen

Let bij het invullen van je belastingaangifte op dat je de dienstencheques die je aankoopt met je PVB of PAB, niet mag aftrekken van de belastingen. Want dat komt neer op dubbele subsidie en dat mag niet.

Verslag Denkdag Welbevinden en bescherming bij handicap

Voor de Denkdag op zaterdag 20 januari sloegen FOVIG, Trefpunt Stan en Zoom vzw de handen ineen met een belangrijke missie: samen met professionals en ervaringsdeskundigen nadenken over welbevinden en bescherming bij handicap.