Forfaitaire onkostenvergoeding voor vrijwilligers gewijzigd

11/01/2023

De maximale bedragen van de forfaitaire onkostenvergoeding voor vrijwilligers worden jaarlijks aangepast. In 2023 bedraagt het plafond van de kostenvergoeding 40,67 euro per dag en 1626,77 euro per jaar. De forfaitaire kostenvergoeding is een systeem waarbij je kosten van vrijwilligers mag vergoeden zonder bijbehorende bewijsstukken. De maximale bedragen per jaar en per dag mag je niet overschrijden. Je mag deze forfaitaire vergoeding wel combineren met een kilometervergoeding voor de verplaatsingen van de vrijwilliger. 

Kilometervergoeding

Het plafond voor kilometervergoeding bestaat echter niet voor vrijwilligers die het regelmatig vervoeren van kwetsbare personen als activiteit hebben. Zij hebben geen beperking op de combinatie van kostenvergoeding en kilometervergoeding. Zij kunnen al hun trajecten in het kader van hun vrijwilligerswerk volledig terugbetaald krijgen. Ze moeten wel bewijzen dat het effectief gaat om kilometers gemaakt voor het vervoer van personen, bijvoorbeeld met een logboek.

Op de website van Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk vinden we dat in de periode 1/1/23 tot 31/3/2023 de kilometervergoeding voor auto, moto en bromfiets 0,4259€ per km is.  Vanaf dit jaar kan de kilometervergoeding per kwartaal geïndexeerd worden. 

De fietsvergoeding is fiscaal vrijgesteld tot een maximum van 0,25 euro per kilometer. Het openbaar vervoer wordt via het vervoersbewijs vollediig terugbetaald.

Heb je hier vragen over? Contacteer dan onze infolijn of jouw Zoom-coach. Voor de meest actuele informatie over vrijwilligerswerk en -vergoedingen kan je terecht bij vrijwilligersorganisaties Dito vzw en Focus op Emancipatie.

Volgend bericht

Vorig bericht

Recente berichten

Ledengetuigenis: "Dat persoonlijke contact is exact wat ik zocht"

Hoewel het voor Eef vaak voelt als een gevecht tegen de medische wereld, staat ze er voor het beheren van het persoonlijke-assistentiebudget (PAB) niet alleen voor dankzij Zoom vzw. "Zoom-coach Larissa heeft enorm veel geduld."

Telefonische enquête voor kwaliteitsverbetering

Zoom vzw wil altijd de beste bijstand bieden. Daarom doen we nog een extra kwaliteitsbevraging, ter uitbreiding van onze resultaten van vorig jaar. Zo'n vijftigtal leden worden binnenkort opgebeld om hun feedback te geven.

Geef je kosten voor je budget op tijd door

Je kan je kosten voor 2022 nog doorgeven tot 31/03/2023 via mijnvaph.be of een kostenstaat.

Goed rapport voor Zoom vzw

We verstuurden een tijdje geleden een kwaliteitsenquête naar onze leden. En we zijn heel blij met de scores die we gekregen hebben.